Harklöver

Trifolium arvense L.

Svenska synonym: fältklöver, hartassar, harväppling

Harekløver Hare-Kløver Jänönapila Hare's-foot Clover Hasen-Klee

Harklöver Beskrivning. Harklöver är en ettårig, mjukt hårig ört med upprätt och vanligen rikt grenig stjälk som kan bli upp till tre decimeter hög. Bladen är trefingrade med avlånga småblad. Harklöver blommar från juni till augusti. Blomhuvudena är avlånga gråludna och skaftade. Fodret är långhårigt och har långa foderflikar. Kronan är rosa eller vit.
Harklöver Harklöver känns igen på de gråludna, ofta rödlätta, avlånga blomhuvudena och den kan knappast förväxlas med de andra klövrarna (Trifolium).

Utbredning. Harklöver är vanlig från Skåne till Uppland, längre norrut är den sällsynt. Den växer på berg, torrbackar och sandmarker. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Harklöver Etymologi. Artnamnet arvense kommer av latinets arvum (åker) och syftar på att den ibland växer som åkerogräs. Det äldre svenska namnet harväppling har också använts på harsyra (Oxalis acetosella), som dock inte är en ärtväxt (Fabaceae) utan hör till familjen harsyreväxter (Oxalidaceae).

Familj: Fabaceae
Släkte: Trifolium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Fältklövern kan väl icke räknas bland prydnadsväxterna, men dess fina och greniga stjelkar, små och stundom helt röda blad och köttröda, ludna blomax gifva den dock en viss täckhet. För de sistnämnde får växten icke sällan heta Harväpling, Harklöver, Hartassar..."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifarv.html
Senaste uppdatering: 27 oktober 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg