Rosenkronill

Securigera varia (DC.) Lassen

Vetenskapliga synonym: Coronilla varia L.

Kronvikke Giftig Kronvikke Kirjonivelvirna Crown Vetch Bunte Kronwicke

Rosenkronill Beskrivning. Rosenkronill är en flerårig, ofta beståndsbildande ört. Stjälken är grenig, nedliggande till uppstigande och kan bli upp till en meter lång. Bladen har ett tiotal bladpar och ett uddblad, småbladen är avlånga med kort uddspets. Rosenkronill blommar från juli till september med vitrosa blommor som sitter i huvudlika flockar. Blomflockarna sitter på långa skaft från bladvecken och har upp till tjugo blommor. Kronan är vanligen med vit med rosa segel. Fruktbaljan är långsmal och ledad, baljan öppnar sig inte vid mognaden utan delas i ledstycken som vardera innehåller ett frö.
Rosenkronill kan knappast förväxlas med andra arter.

Rosenkronill Utbredning. Rosenkronill är en ibland odlad art som sällsynt förekommer naturaliserad på kulturmark i södra och mellersta Sverige. Den hör ursprungligen hemma i södra och mellersta Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Skurup, Skåne och publicerades 1890 (Hylander 1971).

Användning. Rosenkronill odlas ibland som prydnadsväxt i trädgårdar.

Rosenkronill Etymologi. Artnamnet varia betyder föränderlig. Det svenska namnet kronill är en försvenskning av dess äldre släktnamn Coronilla. Förr placerades både rosenkronill och gulkronill (Hippocrepis emerus) i släktet kroniller (Coronilla).

Familj: Fabaceae
Släkte: Securigera

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/secur/secuvar.html
Senaste uppdatering: 17 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg