Vårärt

Lathyrus vernus (L.) Bernh.

Vetenskapliga synonym: Orobus vernus L.

Vårerteknapp Vår-Fladbælg Kevätlinnunherne Spring Pea Frühlings-Platterbse

Vårärt Beskrivning. Vårärt är en flerårig ört med upprätt, ogrenad stjälk som kan bli upp till fyra decimeter hög. Stjälken är kantig men har inga vingkanter. Bladen är parbladiga med två till fyra par småblad och saknar klänge. Småbladen är rent gröna, tunna, kala och blanka, de är drygt två centimeter breda och utdragna i en lång spets. Vårärt blommar i maj-juni med rödvioletta blommor som sitter i klasar. Blommorna bleknar med tiden och antar till slut en smutsblå färgton.
Vårärt Vårärt är en av tre arter i släktet vialer (Lathyrus) som saknar klänge, den känns lätt igen på bladens utdraget spetsiga småblad. Arten gökärt (L. linifolius) skiljs genom plattad stjälk med vingkanter och smalare grågröna småblad. Den tredje arten, vippärt (L. niger), är högre, med grenig stjälk, samt blad med fyra till sju par elliptiska småblad.

Vårärt

Utbredning. Vårärt har en östlig utbredning och är vanligast i de östra landskapen i södra och mellersta Sverige. Den växer i lundar och örtrika granskogar, ofta på mullrik jord. Första fynduppgift publicerades av Rudbeck i Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Vårärt

Användning. Vårärt odlas ibland som prydnadsväxt.

Etymologi. Artnamnet vernus betyder vår, vårlig och syftar på blomningstiden.

Familj: Fabaceae
Släkte: Lathyrus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Denna art utgör en bland de täckaste vårväxterna både genom sina blommors klara purpur och den lifliga, nästan glänsande grönskan hos bladen, hvilka äro helt tunna, i början nästan genomskinliga. Vackrast äro blommorna strax innan de riktigt utslagit, medan det starkt purpurröda seglet ännu täcker dem. Sedan blir de mer violetta och slutligen smutsaktigt blå."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/lathy/lathver.html
Senaste uppdatering: 1 februari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg