Luktärt

Lathyrus odoratus L.

Blomsterert Tuoksuherne Sweet Pea Duftende Platterbse, Duftwicke

Luktärt Beskrivning. Luktärt är en ettårig, klängande ört som kan bli över två meter lång. Stjälken är hårig och vingkantad, liksom bladskaften. Bladen har bara ett bladpar och ett grenigt klänge, småbladen är breda och har håriga kanter. Luktärt blommar från juni till september med väldoftande blommor som sitter i långskaftade klasar, vanligen med två till fem blommor i varje klase. Blomkronan är stor, över två centimeter bred, har ett stort rundat segel och varierar i färg från vitt till mörkt rosa, karmin eller violett. Fruktbaljan är hårig och mångfröig.
Luktärt kan knappast förväxlas med andra arter.

Utbredning. Luktärt är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad. Arten hör ursprungligen hemma i sydöstra Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Malmö, Skåne och publicerades 1933 (Hylander 1971). Arten uppges dock som odlad redan under 1700-talet.

Användning. Luktärt odlas som prydnadsväxt eller som snittblomma och flera olika namnsorter förekommer. Vanligen odlas de mer högväxta, klängande sorterna, men numera finns även kompakta sorter som inte är klättrande.

Etymologi. Artnamnet odoratus kommer av latinets odor (doft, lukt) och betyder välluktande.

Familj: Fabaceae
Släkte: Lathyrus

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"...luktar ganska wäl och är wacker, sås därföre i wåra trädgårdar."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/lathy/lathodo.html
Senaste uppdatering: 2 februari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg