Vippärt

Lathyrus niger (L.) Bernh.

Vetenskapliga synonym: Orobus niger L.

Svarterteknapp Sort Fladbælg Mustalinnunherne Black Pea Schwarzwerdende Platterbse

Vippärt Beskrivning. Vippärt är en flerårig, upprättväxande ört som kan bli upp till åtta decimeter hög. Stjälken är grenig och kantig, men saknar vinglika lister. Bladen saknar klänge och är parbladiga med fyra till åtta bladpar, småbladen är elliptiska med kort uddspets och har blågrön undersida. Vippärt blommar i juni-juli med rosaröda blommor som sitter i långskaftade klasar från bladvecken, vanligen med fyra till åtta blommor i varje klase. Vippärt Kronan är blekt röd med mörkare ådror på seglet, som vissen blir den ofta något blåaktig. Frukten är en långsmal, mångfröig, kal balja. Hela örten svartnar vid torkning.
Vippärt känns lätt igen på sitt styvt upprätta växtsätt, den greniga stjälken, de elliptiska småbladen och de ljust rödaktiga blommorna. Den kan knappast förväxlas med de andra arterna i släktet vialer (Lathyrus).

Vippärt

Utbredning. Vippärt förekommer sparsamt i södra och mellersta Sverige, men saknas helt i flera landskap. Den växer i lundar men även i skogsbackar och skogsbryn. Första fynduppgift publicerades av Rudbeck i Catalogus Plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet niger betyder svart och syftar på att hela växten svartnar vid torkning.

Familj: Fabaceae
Släkte: Lathyrus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Med sitt rika och lätta bladverk och sin temligen höga, nästan buskiga stjelk, är Vippärtan en rätt prydlig växt, men blir vid torkning alldeles svart. Liksom Ärtväxterna i allmänhet, ätes den gerna af både boskap och häst. Roten smakar sötaktig, nästan som lakrits, och räknas bland bättre nödbrödsämnen."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria II av C. F. Nyman (1868)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/lathy/lathnig.html
Senaste uppdatering: 1 februari 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg