Blåbär

Vaccinium myrtillus L.

Vetenskapliga synonym: Myrtillus nigra Gilib.
Svenska synonym: slyngon, skomakarbär

Blåbær Blåbær Mustikka Aðalbláberjalyng Bilberry Heidelbeere

Blåbär i blom

Beskrivning. Blåbär är ett flerårigt, lövfällande ris som ofta växer i stora bestånd. Grenarna är vintergröna och kantiga, vilket gör att blåbärsriset är lätt att känna igen även på vintern. Bladen är inte läderartade som hos lingon (V. vitis-idaea) utan tunna och spetsiga med fint sågad kant. Blåbär blommar i maj-juni, de hängande blommorna sitter ofta ensamma på skaft från bladvecken. Kronan är nästan klotrund och blekt grön med rödaktig ton. Blåbärsris med frukter Bären mognar i juli-augusti, de är oftast blådaggiga på ytan, men kan ibland vara blanksvarta (f. epruinosum) och kallas då ofta skomakarbär. Även mutationer som förlorat alla blå pigment i frukterna förekommer sällsynt, så kallade 'vita blåbär' (f. leucocarpum). Blåbär förväxlas ibland med odon (V. uliginosum) som också den är lövfällande och har blåa bär. Odonet är dock lätt att känna igen på sina gråbruna, runda grenar och blågröna blad som har hela kanter och är runda i spetsen. Blåbär kan korsa sig med lingon (V. vitis-idaea), men sådana hybrider är mycket sällsynta.

Största. Blåbär kan bli upp till sju decimeter hög (Lagerberg 1957).

Närbild av blomma

Utbredning. Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter, den påträffas oftast i skogar men växer ända upp på fjällhedarna. Blåbär är en karaktärsväxt för vår vanligaste skogstyp, den så kallade blåbärsgranskogen som är en typ av hedgranskog. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Blommor

Användning. Blåbären äts med fördel färska, men används mest till sylt, kräm och soppa. De såldes förr på apoteket, Baccæ Myrtilli, som medel mot feber. Nyman (1868) uppger att de "efter olika behandlingssätt, färga blått, violett och rödt". Riset kan användas som garvämne vid läderberedning och bladen kan användas till te.

Frukt

Övrigt. Engelskans 'blueberry' är namn på arten amerikanskt blåbär (V. corymbosum). Den är betydligt större än vårt blåbär, en buske kan bli ända upp till två meter hög. Amerikanskt blåbär odlas kommersiellt för sina bär i Nordamerika och Centraleuropa, den är dåligt härdig i Sverige men odlas ibland som trädgårdsväxt.

Etymologi. Artnamnet myrtillus betyder 'liten myrten' (Odhner 1963).

Familj: Ericaceae
Släkte: Vaccinium

Norden
Norra halvklotet
Bärmognad
Färgväxt
Mat och krydda
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Nyplockade blåbär smaka wäl. Torkade brukas til fyllning och mos."

Ur Flora Oeconomica av Carl von Linné (1749)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/vacci/vaccmyr.html
Senaste uppdatering: 17 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg