Klotpyrola

Pyrola minor L.

Svenska synonym: småpyrola, småvintergröna

Perlevintergrøn Liden Vintergrøn Pikkutalvikki Klukkublóm Common Wintergreen Kleines Wintergrün

Klotpyrola Beskrivning. Klotpyrola är en flerårig ört med basal bladrosett och en bladlös blomstängel. Bladen är ganska mjuka jämfört med andra arter i släktet och har ett bladskaft som vanligen är kortare än bladskivan. Bladskivan är spetsigt äggrund med fint sågad kant. Klotpyrola blommar i juni-juli med vita eller rödlätta blommor som sitter i en ganska tät klase. Blomman är nästan helt sluten och ser därför ut som en liten kula. Stiftet hos klotpyrolan är rakt och så kort att det inte sticker ut ur kronan. Kapseln är rundad och längre än stiftet.
Klotpyrola Klotpyrola känns lättast igen på de slutna blommorna med rakt stift och de äggrunda, något spetsiga bladen. Den sällsynta arten klockpyrola (P. media), som också har rakt stift, skiljer sig genom rund, ljusgrön bladskiva, samt halvöppna blommor med utskjutande stift. Arten vitpyrola (P. rotundifolia) har rund bladskiva och öppna blommor med starkt böjt, utskjutande stift.

Vinterståndare

Utbredning. Klotpyrola är ganska vanlig i skogsmark över hela landet. Den växer gärna på frisk till något fuktig mark. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet minor betyder liten. Det svenska namnet klotpyrola syftar på de små runda blommorna.

Familj: Ericaceae
Släkte: Pyrola

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/pyrol/pyromin.html
Senaste uppdatering: 19 oktober 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg