Lappljung

Phyllodoce caerulea (L.) Bab.

Svenska synonym: fjälljung

Blålyng Blålyng Kurjenkanerva Bláklukkulyng Blue Heath

Lappljung

Beskrivning. Lappljung är ett lågvuxet ris som kan bli drygt två decimeter högt. Bladen är vintergröna och barrlika, de sitter strödda men ser ut att sitta i kransar. Lappljung blommar i juni-juli med rödlila blommor som sitter ensamma eller få tillsammans på långa, rödaktiga, körtelhåriga skaft som utgår från grenspetsarna. Blommorna är vanligen hängande, ganska stora och utdraget äggformiga med vackert rödlila färg som övergår i blålila efter blomningen. Frukten är en kapsel.
De barrlika bladen påminner om dem hos kråkbär (Empetrum), men dessa har oansenliga blommor och bärlika svarta stenfrukter.

Lappljung

Utbredning. Lappljung är nordlig och förekommer huvudsakligen på fjällhedar, men den påträffas också i skogslandet ända ner till Dalarna. Tidigare var arten känd så långt söderut som Dalsland, där den nu tycks vara utgången (Anderson, P.-A. 1981. Flora över Dal.). Första fynduppgift publicerades 1704 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet caerulea kommer av latinets caeruleus (mörkblå) och får anses syfta på blomfärgen som övergår i blålila efter blomningen.

Familj: Ericaceae
Släkte: Phyllodoce

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/phyll/phylcae.html
Senaste uppdatering: 19 oktober 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg