Björkpyrola

Orthilia secunda (L.) House

Vetenskapliga synonym: Pyrola secunda L., Ramischia secunda (L.) Garcke
Svenska synonym: björkvintergröna

Nikkevintergrøn Ensidig Vintergrøn Nuokkutalvikki Grænlilja Serrated Wintergreen Nickendes Wintergrün

Björkpyrola Beskrivning. Björkpyrola är en flerårig, vintergrön ört med sågtandade ovala blad och små grönvita blommor. Stjälken är upprätt. Bladen är kort skaftade och sitter strödda eller i otydliga rosetter på nedre delen av stjälken. Bladskivan är spetsigt oval med fint sågtandad kant. Björkpyrola blommar i juli-augusti. Blommorna är hängande, ensidigt vända och sitter i en lutande axlik klase. Kronan är grönvit och äggformad, med ett långt, grönt, utskjutande stift. Frukten är en kapsel.
Björkpyrola Björkpyrola skiljs lätt från arterna i släktet pyrolor (Pyrola) på sina lutande blomklasar med ensidigt vända blommor.

Björkpyrola i frukt

Utbredning. Björkpyrola är vanlig i hela landet. Den växer vanligen i skogsmark. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Björkpyrola Etymologi. Artnamnet secunda betyder ensidig och syftar på blommorna som är ensidigt vända. Det svenska namnet björkpyrola syftar på att bladen har en viss likhet med vårtbjörkens (Betula pendula) och glasbjörkens (Betula pubescens) blad.

Familj: Ericaceae
Släkte: Orthilia

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/orthi/orthsec.html
Senaste uppdatering: 15 oktober 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg