Silverbuske

Elaeagnus commutata Bernh. ex Rydb.

Vetenskapliga synonym: E. argentea Pursh
Svenska synonym: bredbladig silverbuske, vanlig silverbuske

Sølvbusk Almindelig Sølvblad Kilsepensas Silber-Ölweide

Silverbuske Beskrivning. Silverbuske är en lövfällande buske med silvergrå, ovala blad och små, doftande blommor. Buskarna skjuter ofta rikligt med rotskott. Unga skott är täckta av rostfärgade till silvergrå, sköldformade hår. Bladen sitter strödda, de är ovala med helbräddad kant och både över- och undersidan är silverglänsande. Silverbuske blommar i maj-juni, blommorna sitter ensamma eller två och två Silverbuske på korta skaft från bladvecken. Blomman är tvåkönad och har ett enkelt, fyrflikigt hylle som är silvergrått på utsidan och gult inuti. Frukten, som är en torr och mjölig skenfrukt, är silverglänsande.
Silverbuske kan knappast förväxlas med andra buskar, arten smalbladig silverbuske (E. angustifolia), som sällsynt kan Silverbuske påträffas förvildad, har smalare blad, silvergrå årsskott och gulaktiga frukter. Familjen havtornsväxter (Elaeagnaceae) representeras i Sverige också av havtorn (H. rhamnoides), som är en större buske med torniga grenar, långsmala blad och orange frukter.

Silverbuske

Utbredning. Silverbuske är en odlad art som ibland förekommer förvildad. Arten hör ursprungligen hemma i Nordamerika. Första fynduppgift som förvildad är från Lundby grustag, Göteborg 1934, fyndet publicerades 1936 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet commutata kommer av latinets commutare (förvandla).

Familj: Elaeagnaceae
Släkte: Elaeagnus

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/elaeagna/elaea/elaecom.html
Senaste uppdatering: 19 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg