Klibbig fetknopp

Sedum villosum L.

Lodnebergknapp Lådden Stenurt Karvamaksaruoho Flagahnoðri Hairy Stonecrop Sumpf-Fetthenne

Beskrivning. Klibbig fetknopp är en två- till flerårig, körtelhårig ört med upprätt stjälk som bara är ett par centimeter hög. Bladen är korvformade, trubbiga och rödaktiga. Klibbig fetknopp blommar i juli-augusti med rosa blommor som sitter ganska få tillsammans i toppen av stjälken. De fem kronbladen är i början bleka men blir senare rödare. Fruktkapslarna är röda och sitter upprätta.
Klibbig fetknopp är den enda av de inhemska arterna i släktet fetblad (Sedum) som är körtelhårig och är därför lätt att känna igen. Den odlade arten blek fetknopp (S. hispanicum) kan också ha körtelhår, men har vanligen blommor med sex eller sju, vita kronblad med röd mittnerv.

Utbredning. Klibbig fetknopp förekommer sällsynt i fjälltrakterna. Den växer på fuktig, vanligen kalkrik mark vid källor, dyiga stränder eller på sipperpåverkade ytor. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades av Gustaf von Cederwald i Botaniska Notiser 1867 (Nordstedt 1920). Cederwald skriver att arten hittats av Laestadius och Forelius, vars insamlade exemplar finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Etymologi. Artnamnet villosum kommer av latinets villosa (luden) och syftar på att arten är hårig.

Familj: Crassulaceae
Släkte: Sedum

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"S. villosum L. Piteå Lpm. enl. ex. af Prosten L. L. Læstadius!; Torneå träsk: Ripanes enl. ex. af Rektor L. Forelius.!"

Ur Strödda bidrag till Skandinaviens Flora av G. von Cederwald (Botaniska Notiser 1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/crassula/sedum/seduvil.html
Senaste uppdatering: 18 april 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg