Blek fetknopp

Sedum hispanicum L.

Gråbergknapp Bleg Stenurt Espanjanmaksaruoho Spanish Stonecrop Spanische Fetthenne

Blek fetknopp Beskrivning. Blek fetknopp är en ett- till tvåårig ört som kan bli drygt en decimeter hög och som oftast är körtelhårig upptill. Stjälkarna har strödda blad och är krypande till mer eller mindre upprätta. Bladen är grågröna och halvtrinda, i formen linjära till smalt elliptiska och blir omkring en centimeter långa. Blek fetknopp blommar i juni-juli med vita till rödlätta blommor som sitter i toppställda samlingar. Blommorna har vanligen sex eller sju kronblad som är spetsiga, drygt fem millimeter långa och vita med en röd mittnerv. Fruktkapslarna är utåtriktade.
Blek fetknopp Blek fetknopp är tillsammans med klibbig fetknopp (S. villosum) den enda av de vit- till rosablommiga arterna som är körtelhårig, den senare skiljs genom rosa blommor som vanligen har fem kronblad.

Blek fetknopp Utbredning. Blek fetknopp är en odlad art som sällsynt kan påträffas förvildad. Arten hör ursprungligen hemma i sydöstra Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Prestköp, Östergötland och publicerades 1901 men arten hade hittats redan 1898 av A. Trägårdh (Hylander 1971). En av Trägårdhs insamlingar från år 1900 finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses i artens bildgalleri.

Användning. Blek fetknopp odlas som stenpartiväxt.

Etymologi. Artnamnet hispanicum kommer av latinets Hispania (Spanien) och betyder 'från Spanien'.

Familj: Crassulaceae
Släkte: Sedum

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/crassula/sedum/seduhis.html
Senaste uppdatering: 21 februari 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg