Tofsfetknopp

Sedum forsterianum Sm.

Vetenskapliga synonym: S. elegans Lej., S. rupestre L. ssp. elegans (Lej.) Hegi & Schmid

Fransk Stenurt Rock Stonecrop Zierliche Felsen-Fetthenne

Beskrivning. Tofsfetknopp är en mattbildande, flerårig ört som kan bli upp till tre decimeter hög. De vegetativa skotten är omkring fem centimeter långa och har barrlika grågröna blad med plattad ovansida. Bladen sitter samlade i täta tofslika samlingar i skottspetsarna, de vissna nedre bladen sitter kvar på nedre delen av stjälkarna. Tofsfetknopp blommar i juni-juli, blommorna sitter samlade i kvastar i spetsen av nästan bladlösa skaft, de har gula kronblad och vanligen trubbiga foderblad.
Tofsfetknopp liknar stor fetknopp (S. rupestre) och kan lätt förväxlas med denna. Stor fetknopp skiljs genom att bladen är välvda på ovansidan och sitter jämnt spridda på skotten.

Utbredning. Tofsfetknopp är ganska sällsynt och påträffas förvildad och ibland naturaliserad på torrbackar och i vägkanter i bebyggda trakter. Arten härstammar från Sydvästeuropa.

Användning. Tofsfetknopp odlas ibland som prydnadsväxt, främst i stenpartier.

Etymologi. Artnamnet forsterianum hedrar de båda botanisterna J. R. Forster (1729-1798) och G. A. Forster (1754-1794), vilka deltog i Cooks andra resa till Söderhavet.

Familj: Crassulaceae
Släkte: Sedum

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/crassula/sedum/sedufor.html
Senaste uppdatering: 18 april 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg