Hammarbytaklök

Jovibarba globifera (L.) J. Parn.

Vetenskapliga synonym: J. sobolifera (Sims) Opiz, Sempervivum soboliferum Sims
Svenska synonym: höna och kycklingar, knopptaklök, skottskjutande taklök, taklök

Trilleløg Mehiparta Sprossende Hauswurz

Hammarbytaklök Beskrivning. Hammarbytaklök är en flerårig ört som har bladen samlade i en nästan klotformad rosett som kan bli ett par centimeter bred. Bladen är köttiga, oskaftade och ofta mer eller mindre inböjda. Hammarbytaklök blommar i juli-augusti. Blomstjälken blir upp till tre decimeter hög och har ljusgula blommor som sitter i ett knippe i toppen av stjälken. Blommorna är nästan klockformade och har vanligen sex uppåtriktade kronblad som är körtelhåriga i kanten. Frukten består av en samling baljkapslar. Arten kan också föröka sig vegetativt med små löklika bladrosetter som bildas på korta sidoskott.
Hammarbytaklök kan förväxlas bland annat med arten taklök (Sempervivum tectorum), den senare har dock blommor med omkring tolv stjärnformigt utbredda kronblad som är rosa till purpurröda.

Hammarbytaklök Utbredning. Hammarbytaklök är en ursprungligen odlad art som kan påträffas förvildad på berghällar och torrbackar. Arten hör ursprungligen hemma i Central- och Östeuropa. Första fynduppgift som förvildad är från Linnés Hammarby i Uppland och publicerades av E. Fries i Botaniska Notiser 1842 (Hylander 1971).

Användning. Hammarbytaklök odlas som stenpartiväxt.

Etymologi. Artnamnet globifera betyder 'med små klot' och kommer av latinets globus (klot) och ferre (bära). Namnet syftar på de små klotformade sidoskotten med vilka arten förökar sig vegetativt. Arten har ibland kallats för taklök men detta namn används numera på arten Sempervivum tectorum.

Familj: Crassulaceae
Släkte: Jovibarba

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"På mossbelupna stenar under de granar, som omgifva Linnes fordna Museum vid Hammarby, vexer Sempervivum soboliferum Sims i mängd, otvifvelaktigt planterad af Linné..."

Ur Bidrag till några Linneanska vexters riktiga bestämmande av E. Fries (Botaniska Notiser 1842)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/crassula/jovib/joviglo.html
Senaste uppdatering: 4 augusti 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg