Grovsnärja

Cuscuta scandens Brot.

Vetenskapliga synonym: C. australis auct.

Parykk-snikjetråd Pileurt Silke Aasianvieras Südliche Seide

Första svenska fyndet av grovsnärja Beskrivning. Grovsnärja är en parasitisk, ettårig ört som har slingrande stjälkar och som saknar klorofyll. Stjälkarna är grova, rödgula, greniga och saknar utvecklade blad. Grovsnärja blommar från juni till september med små, vita eller rödlätta blommor som sitter i huvudlika samlingar längs stjälken. Kronan har fem, äggrunda, trubbiga kronflikar och stiftet har kulformade märken. Fruktkapseln är nästan klotrund, över tre millimeter bred och har en tydligt intryckning vid basen av stiften. I Sverige förekommer endast underarten cesatiana (Bertol.) Greuter & Burdet.
Grovsnärja och amerikansk grovsnärja (C. campestris) är de enda av de i Sverige förekommande arterna som har stift med kulformade märken. Amerikansk grovsnärja skiljs genom blommor med triangulära och spetsiga kronflikar, samt mindre fruktkapslar. Andra arter av snärjor (Cuscuta) har stift med trådformade märken.

Utbredning. Grovsnärja förekommer tillfälligt i södra och mellersta Sverige. Den växer i kulturpåverkade miljöer och parasiterar huvudsakligen på trädgårdsväxter. Första fynduppgift är från Östersund, Jämtland och publicerades av T. Lange år 1935 (Nordstedt 1920). Ett exemplar insamlat av Lange i en handelsträdgård i Östersund år 1934 finns i Naturhistoriska riksmuseets samlingar och kan ses ovan.

Etymologi. Artnamnet scandens kommer av latinets scandere (klättra) och betyder klättrande, vilket syftar på den slingrande stjälken.

Familj: Convolvulaceae
Släkte: Cuscuta

Saknar klorofyll

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 2000

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/convolvula/cuscu/cuscsca.html
Senaste uppdatering: 18 juli 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg