Saltört

Suaeda maritima (L.) Dumort.

Saftmelde Strandgåsefod Pikkukilokki Annual Sea-blite Sode

Saltört Beskrivning. Saltört är en kal, ettårig ört med strödda, köttiga, halvtrinda till korvformade blad. Stjälken är rikt grenig och blir omkring tre decimeter hög. Bladen är två till tre centimeter långa, blågröna eller oftare mer eller mindre rödaktiga, trubbiga utan vass udd. Saltört Saltört blommar från juli till september med oansenliga blommor som sitter få tillsammans i små oskaftade knippen i bladvecken. Blommorna har fem hylleblad som är något hinnkantade, fem ståndare och två märken. Frukten är en nöt som är mer eller mindre innesluten i hyllebladen och fröet är svartbrunt och något glänsande.
Saltört är lätt att känna igen på de halvtrinda köttiga bladen som saknar udd, samt blommor som sitter gyttrade i bladvecken.

Saltört Utbredning. Saltört är ganska vanlig i Bohuslän men förekommer mindre allmänt söderut till Skåne och sällsynt på Öland och Gotland. Arten växer i stora bestånd på saltfrätor och slammiga, näringsrika, leriga havsständer i skyddade lägen. Första fynduppgift är från Bohuslän och publicerades av Kalm år 1743 (Nordstedt 1920).

Saltört Användning. Saltört har använts för framställning av soda på samma sätt som sodaört (Salsola kali) och glasörter (Salicornia).

Etymologi. Artnamnet maritima kommer av latinets mare (hav) och betyder 'växer vid havet'.

Familj: Chenopodiaceae
Släkte: Suaeda

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Denne ört, som ingen hade förmodat finnas vildt i Sverige, växer i tämmelig ymnoghet ned i vattubrynet på stranden af lilla Bratteskär en fierdedels väg söder om Kosterö."

Ur Förtekning på några örter fundna i Bohus-Län 1742 av P. Kalm (Kongliga Swenska Wetenskapsacademiens Handlingar 1743)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/chenopodia/suaed/suaemar.html
Senaste uppdatering: 14 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg