Drakmålla

Chenopodium schraderianum Schult.

Vetenskapliga synonym: C. foetidum Schrad.
Svenska synonym: afrikamålla, drakryggsmålla

Afrikamelde Afrikansavikka Schraders Gänsefuß

Drakmålla Beskrivning. Drakmålla är en aromatiskt doftande, ofta lågväxt ettårig ört som kan bli upp till fem decimeter hög. Bladen är parflikiga med fyra till sex par flikar och är liksom stjälken klädda med oskaftade körtelhår. Arten blommar i juli-augusti, blommorna är oansenliga och sitter i smala sammansatta, greniga knippen i stjälktoppen och i bladvecken. Hyllebladen är kölade och har oskaftade körtelhår. Fröna är en knapp millimeter breda.
Drakmålla karaktäriseras av de parflikiga bladen som har Drakmålla oskaftade körtlar som avger en aromatisk doft. Den har ett särpräglat utseende och kan bara förväxlas med arten ekmålla (C. botrys). Den senare skiljs genom kortskaftade körtlar, ej kölade hylleblad och en mer angenäm aromatisk doft.

Drakmålla

Utbredning. Drakmålla är sällsynt och kan påträffas tillfälligt i hamnar, rabatter och på ruderatmark. Arten härstammar från Östafrika. Första fynduppgift som förvildad är från Välinge, Skåne och publicerades 1901 (Hylander 1971).

Användning. Drakmålla odlas ibland som ettårig utplanteringsväxt och ingår ibland i eternellbuketter.

Etymologi. Artnamnet schraderianum hedrar den tyske botanisten Heinrich Adolph Schrader (1767-1836) och betyder 'Schraders målla'.

Familj: Chenopodiaceae
Släkte: Chenopodium

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/chenopodia/cheno/chensch.html
Senaste uppdatering: 20 september 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg