Sandmålla

Atriplex laciniata L.

Vetenskapliga synonym: A. arenaria Woods., A. farinosa Dumort., A. sabulosa Rouy
Svenska synonym: gråmålla

Sølvmelde Sølv-Mælde Frosted Orache Gelappte Melde

Sandmålla Beskrivning. Sandmålla är en ettårig ört med silverfärgade blad och oftast nedliggande, rödaktig stjälk. Bladen är äggrunt rombiska till lansettlika med kilformad bladbas och glest och grovt tandad bladkant. Sandmålla blommar från juli till september med oansenliga blommor Blommornas förblad, fruktskärmarna, blir omkring en centimeter långa, de är ihopväxta till mitten och korklikt broskartade vid basen. I kanten har fruktskärmarna ett fåtal korta tänder och på ryggsidan en nätlik nervatur.
Sandmålla Den silvervita mjöligheten och de rombiskt äggrunda bladen ger sandmålla ett speciellt utseende. Den kan möjligen förväxlas med små exemplar av spjutmålla (A. prostrata), som också kan vara silvermjöliga, men dessa skiljs genom sina pillika blad med tvär bladbas, samt fria fruktskärmar.

Sandmålla Utbredning. Sandmålla förekommer sällsynt på tånggödslade sandiga havsstränder, från Bohuslän och norra Halland till Skåne. Arten är sporadisk i uppträdande och kan vissa år vara mycket sällsynt. Första fynduppgift publicerades år 1861 (Nordstedt 1920).

Sandmålla Etymologi. Artnamnet laciniata kommer av latinets lacinia (flik) och betyder 'med flikar', vilket kan syfta på fruktskärmarnas form.

Familj: Chenopodiaceae
Släkte: Atriplex

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/chenopodia/atrip/atrilac.html
Senaste uppdatering: 10 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg