Buskstjärnblomma

Stellaria holostea L.

Lundstjerneblom Stor Fladstjerne Kevättähtimö Greater Stitchwort Große Sternmiere

Buskstjärnblomma Beskrivning. Buskstjärnblomma är en kal, flerårig ört med upprätt, kantig, styv och bräcklig stjälk. Den blir två till tre decimeter hög och är ofta beståndsbildande. Bladen är smalt lansettlika och upp till tio centimeter långa, de är något sträva i kanten och på undersidan av mittnerven. Buskstjärnblomma blommar i maj-juni med vita blommor som sitter i fåblommiga knippen i stjälktoppen. Buskstjärnblomma Foderbladen är spetsigt äggrunda. Kronbladen är kluvna till mitten och ungefär dubbelt så långa som foderbladen. Fruktkapseln är rundad.
Buskstjärnblomma är en av de mest storblommiga arterna i släktet och känns lätt igen på de långa smala bladen, den bräckliga stjälken och de stora vita blommorna vars kronblad Buskstjärnblomma endast är kluvna till mitten. Hos alla andra arter i släktet är kronbladen delade nästan till basen.

Utbredning. Buskstjärnblomma är ganska vanlig i sydligaste Sverige, men förekommer sällsynt upp till Uppland. Den växer på mullrik jord i lundar, lövskogar och skogsbryn, även Buskstjärnblomma i närheten av bebyggelse. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet holostea kommer av grekiskans holos (hel) och osteon (ben) och betyder 'helt av ben'.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Stellaria

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/stell/stelhol.html
Senaste uppdatering: 7 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg