Grässtjärnblomma

Stellaria graminea L.

Grasstjerneblom Græsbladet Fladstjerne Heinätähtimö Grasarfi Lesser Stitchwort Gras-Sternmiere

Grässtjärnblomma Beskrivning. Grässtjärnblomma är en kal, flerårig, rikt grenig ört som kan bli upp till fem decimeter hög. Stjälkarna är släta, fyrkantiga och veka och brukar ofta vara mer eller mindre nedliggande. Bladen är smalt lansettlika och spetsiga, mörkgröna och bredast nära basen. Grässtjärnblomma blommar från juni till september. Blommornas stödblad är hinnlika och oftast håriga i kanten. Blommorna är vita och sitter i rikblommiga tvåsidiga knippen, de är omkring en halv centimeter breda och har kronblad som är kluvna nästan till basen. Ståndarna är oftast tio och har orangeröda knappar.
Grässtjärnblomma Grässtjärnblomma är mest lik kärrstjärnblomma (S. palustris), men den senare är blågrön i färgen och har större blommor. Arten finnstjärnblomma (S. fennica) har blommor i fåblommiga knippen, samt sträva grenar och bladkanter. En annan snarlik art är skogsstjärnblomma (S. longifolia), men denna är spädare, påfallande ljusgrön och har blad som är bredast på mitten.

Grässtjärnblomma Utbredning. Grässtjärnblomma är allmän i hela Sverige. Den växer på torra backar och berghällar, i skogsbryn och i vägkanter. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum 1658 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet graminea kommer av latinets gramineus (gräslik) och syftar på bladformen.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Stellaria

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/stell/stelgra.html
Senaste uppdatering: 14 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg