Rödnarv

Spergularia rubra (L.) J. Presl & C. Presl

Vetenskapliga synonym: Spergula rubra (L.) D. Dietr.
Svenska synonym: rödfryle, rödspärgel

Tunbendel Mark-Hindeknæ Punasolmukki Sand Spurrey Roter Spärkling

Rödnarv Beskrivning. Rödnarv är en lågväxt, nedliggande, ett- till tvåårig ört som kan bli upp till två decimeter hög och som har tätt körtelhåriga stjälkar och blad. Stjälkarna är greniga och trinda och växten bildar lösa mattor med en grågrön färg. De smala och spetsiga bladen har glänsande, hinnlika stipler som är nästan fria från varandra. Rödnarv blommar från maj till augusti. Blommorna har ganska långa stödblad och kronbladen är rosa och något längre är fodret. De är bara utslagna i solsken och arten kan vara svår att få syn på då den inte blommar. Kapseln är knappt Rödnarv längre än fodret och har bruna frön utan vingkant. Rödnarv skiljs från de två andra arterna i släktet, saltnarv (S. marina) och havsnarv (S. media), genom att dessa har stipler som är sammanväxta vid basen.

Rödnarv Utbredning. Rödnarv förekommer allmänt i södra och mellersta Sverige, samt mer sällsynt längs Norrlandskusten upp till Norrbotten. Den växer på torra ställen i städer och vid gårdar, i vägkanter och annan kulturpåverkad mark. Första fynduppgift publicerades i Rudbecks Catalogus plantarum år 1658 (Nordstedt 1920).

Rödnarv Etymologi. Artnamnet rubra betyder röd. Det svenska namnet rödnarv ska inte förväxlas med rödarv som är ett äldre namn på arten rödmire (Anagallis arvensis) från familjen viveväxter (Primulaceae).

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Spergularia

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Enligt LINNÉ "vaknar" Rödfrylet (öppnar blommorna) mellan klockan 9 och 10 f. m. och "somnar" (sluter dem) mellan 2 och 3 e. m."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/spera/sperrub.html
Senaste uppdatering: 22 februari 2010
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg