Nattglim

Silene noctiflora L.

Vetenskapliga synonym: Elisanthe noctiflora (L.) Rupr., Melandrium noctiflorum (L.) Fr.

Nattsmelle Nat-Limurt Yöailakki Night-flowering Catchfly Acker-Lichtnelke

Nattglim

Beskrivning. Nattglim är en ett- till tvåårig ört med lansettlika blad. Den är upptill klädd med klibbiga körtelhår och brukar därför vara bemängd med stickor och strån som fastnat. Stjälken blir upp till fyra decimeter hög. Nattglim blommar från juli till september och har en vanligen fåblommig blomställning. Blommorna slår ut om kvällen och är då väldoftande, på dagen är kronbladen ihoprullade och växten ser vissen ut. Blomman är tvåkönad och har tre stift. Fodret är ljust med tio mörkare nerver och kronbladen är blekt ljusrosa till grönvita och tämligen djupt tvåkluvna. Fruktkapseln öppnar sig med sex tänder.
Nattglim Nattglim kan möjligen förväxlas med vitblära (S. latifolia), men den senare är vanligen mer högväxt, och har rent vita, enkönade blommor, fem stift, samt kapslar som öppnar sig med tio tänder.

Nattglim Utbredning. Nattglim är ett åkerogräs som i senare tid blivit alltmer ovanlig. I Roslagen och östra Uppland är den dock ganska allmän på sina håll. Första fynduppgift är från Uppsala där den misstänktes ha kommit in med utländskt spannmål, fyndet publicerades av Linné år 1745 (Nordstedt 1920). Linnés eget typexemplar finns på Naturhistoriska riksmuseet och kan ses i artens bildgalleri.

Nattglim Etymologi. Artnamnet noctiflora kommer av latinets nox (natt) och florere (att blomma) och syftar på att blommorna slår ut i skymningen.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Silene

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Nu öppnar nattglim sin krona
i åkrarnas yviga korn,
och älgtjuren söker den hona
han vann med sitt stridbara horn,
nu teckna slåtterblomma
och glimtande ögontröst
den skymningsväg jag vill komma
som förr till min älskades bröst."

Ur Nu öppnar nattglim sin krona av Erik Axel Karlfeldt (Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim, 1901)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/silen/silenoc.html
Senaste uppdatering: 12 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg