Sylnarv

Sagina subulata (Sw.) C. Presl

Vetenskapliga synonym: Spergula subulata Sw.
Svenska synonym: trampnarv ('Hortensis')

Sylarve Syl-Firling Broddkrækill Heath Pearlwort Pfriemen-Mastkraut

Sylnarv

Beskrivning. Sylnarv är en lågväxt, ofta tuvad, flerårig ört som bara blir ett par centimeter hög. Bladen är fint körtelhåriga och syllika med en tydlig färglös uddspets. Sylnarv blommar från juni till augusti. Blommorna sitter ensamma på långa raka, körtelhåriga skaft, de är femtaliga och har vita kronblad som är ungefär lika långa som fodret. Ståndarna är tio till antalet. Sylnarv Kapseln är omgiven av de tilltryckta foderbladen. En kal namnsort som ofta odlas kallas trampnarv ('Hortensis') och kan ibland påträffas förvildad.
Sylnarv är ganska lätt att känna igen på sin tydliga vita bladudd. Den liknar den vanliga arten krypnarv (S. procumbens), som dock saknar både bladudd och kronblad.

Sylnarv Utbredning. Sylnarv har en utpräglat västlig utbredning, den är ganska vanlig på Västkusten, men ovanligare på annat håll. Den växer på öppna sandiga ställen som strandängar, hällmarker, vägkanter och stigar, samt på klippor. Första fynduppgift är från Hasslöf i Halland och publicerades 1779 (Nordstedt 1920).

Sylnarv, kapsel och foder Användning. Namnsorten trampnarv ('Hortensis') odlas ibland som stenpartiväxt eller som trampväxt mellan plattor.

Etymologi. Artnamnet subulata kommer av latinets subula (syl) och syftar på de uddspetsade bladen.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Sagina

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/sagin/sagisub.html
Senaste uppdatering: 8 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg