Sandnörel

Minuartia viscosa (Schreb.) Schinz & Thell.

Vetenskapliga synonym: Alsine viscosa Schreb.

Aurarve Klæbrig Norel Klebrige Miere

Sandnörel Beskrivning. Sandnörel är en tätt körtelhårig, späd, ettårig ört som kan bli upp till en decimeter hög. Den har upprätt gaffelgrenig stjälk som grenar sig ända från basen, ofta är den något violettanlupen. Bladen är smala och sylformade. Sandnarv blommar från juni till augusti med små blommor som sitter i glesa knippen i grenspetsarna. Foderbladen är körtelhåriga, spetsiga och hinnkantade med tre nerver. Kronbladen är vita, hela och kortare än fodret. Kapseln är avlång och lika lång som fodret.
Sandnörel är den enda arten i släktet nörlar (Minuartia) som ettårig och sydlig, de tre övriga arterna är tuvade, fleråriga och förekommer i fjällen.

Utbredning. Sandnörel är mycket sällsynt och förekommer endast på en plats i östra Skåne. Den växer på öppen, torr, kalkhaltig sandmark. Tidigare var arten känd från flera lokaler, men den har minskat kraftigt på senare år. Första fynduppgift är från Ravlunda, Skåne och publicerades år 1817 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet viscosa kommer av latinets viscum (lim) och betyder klibbig, vilket syftar på att växten är klädd med små körtelhår.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Minuartia

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/minua/minuvis.html
Senaste uppdatering: 3 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg