Saltarv

Honckenya peploides (L.) Ehrh.

Vetenskapliga synonym: Ammadenia peploides (L.) Rupr., Arenaria peploides L., Halianthus peploides (L.) Fr., Minuartia peploides (L.) Hiern
Svenska synonym: vildportlak; vanlig saltarv (ssp. peploides)

Strandarve Strandarve Suola-arho Fjöruarfi Sea Sandwort Salzmiere

Saltarv, blommor

Beskrivning. Saltarv är en kal, flerårig ört med underjordiska utlöpare och oftast skilda han- och honplantor. Den blir upp till en decimeter hög och växer ofta i stora bestånd. Stjälkarna är nedliggande till uppstigande och har köttiga, spetsigt äggrunda blad som sitter korsvis motsatta och så tätt att skotten verkar fyrkantiga. Saltarv blommar i juni-juli med ganska oansenliga blommor som har fria, äggrunda och köttiga foderblad och små vita omvänt äggrunda kronblad. Blommorna är vanligen Saltarv enkönade och sitter ensamma i bladvecken samt i grenspetsarna och har en stark honungsdoft. Hanblommorna har stora kronblad och tio ståndare medan honblommorna har små kronblad och tre stift. Frukten är en fåfröig kapsel som öppnar sig med tre valvler. I Sverige förekommer bara huvudunderarten, vanlig saltarv (ssp. peploides).
Saltarv är lätt att känna igen på sina motsatta, köttiga och spetsigt äggrunda blad och de till synes fyrkantiga skotten. Den kan knappast förväxlas med andra arter.

Saltarv

Utbredning. Saltarv är ganska vanlig på sandiga havsstränder längs hela den svenska kusten. Den är en effektiv sandbindare och kan, där den växer talrikt, medverka till att minska sandflykten. Första fynduppgift är från Varberg, Halland och omnämns av Fuiren redan år 1662 (Nordstedt 1920).

Saltarv, kapslar

Användning. Enligt Hoffberg (1792) kan bladen stuvas och ätas.

Etymologi. Artnamnet peploides betyder 'liknar Peplis', vilket är ett namn på ett växtsläkte som numera betraktas som synonymt med fackelblomster (Lythrum). Det svenska namnet saltarv skall inte förväxlas med det snarlika saltnarv (Spergularia marina). Det äldre namnet vildportlak används numera på en underart av portlak (Portulaca oleracea).

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Honckenya

Norden
Norra halvklotet
Blomningstid
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Wild-Portlak, w. wid saltsjöstrander och är salt: örtbladen kunna stufwade ätas."

Ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg (1792)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/honck/honcpep.html
Senaste uppdatering: 22 november 2005
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg