Fågelarv

Holosteum umbellatum L.

Svenska synonym: sandarve

Fuglearve Skærmarve Jagged Chickweed Spurre

Fågelarv Beskrivning. Fågelarv är en lågväxt, ettårig, blågrön ört som kan bli upp till två decimeter hög. Stjälkarna är kala eller körtelhåriga och bladen är elliptiska och spetsiga. De nedre bladen sitter i rosett vid basen och har avsmalnande bladbas. Fågelarv blommar i april-maj med vita blommor som sitter i flock i stjälktoppen. Blommorna har långa skaft som är nedböjda då frukterna är unga. Foderbladen är kala och smalt hinnkantade. Kronbladen är vita eller något rödlätta, ungefär dubbelt så långa som foderbladen, och har karaktäristiskt tandade spetsar. Ståndarna är tre till fem, stiften tre. Frukten är en cylindrisk kapsel som öppnar sig med sex tänder.
Fågelarv Fågelarv liknar arterna i släktet arvar (Cerastium), men känns igen på sin blågröna färg och de icke kluvna, i spetsen tandade kronbladen.

Utbredning. Fågelarv förekommer sällsynt i Sydsverige och växer på sandig mark, till exempel på torrbackar, i åkerkanter och alvar. Första fynduppgift är från Kalmar och publicerades 1814 (Nordstedt 1920).

Kapslar

Etymologi. Artnamnet umbellatum kommer av latinets umbella (solskärm) och betyder 'med blommor i flock'. Det äldre svenska namnet sandarve skall inte förväxlas med sandnarv (Arenaria serpyllifolia), eller sandarv som är ett äldre namn på klibbarv (Cerastium glutinosum).

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Holosteum

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/holos/holoumb.html
Senaste uppdatering: 8 november 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg