Backnejlika

Dianthus deltoides L.

Vetenskapliga synonym: D. deltoides L. var. glaucus (L.) Ser.
Svenska synonym: ängsnejlika

Engnellik Bakke-Nellike Ketoneilikka Maiden Pink Heide-Nelke

Backnejlika Beskrivning. Backnejlika är en lågväxt, flerårig, grågrön ört som kan bli upp till två decimeter hög. Stjälkarna är ensamma eller löst tuvade, nedliggande eller i blom uppstigande. Bladen är korta och smala och sitter tilltryckta mot stjälken. Backnejlika blommar från juni till augusti med lysande rosaröda blommor som oftast sitter ensamma på långa skaft. Fodret är långt, mycket längre än de små omgivande hylsbladen, och ofta rödaktigt upptill. Kronbladen är trubbiga och grunt tandade i spetsen, de är vanligen purpurröda eller mörkt rosa med vita prickar, men kan ibland var helt vita.
Backnejlika Backnejlika är ganska lik den ovanliga arten knippnejlika (D. armeria), men hos den senare sitter blommorna flera tillsammans i små täta knippen och blommornas foder är håriga och ungefär lika långa som de omgivande hylsbladen. Hybrider mellan backnejlika och knippnejlika förekommer och man har också påträffat korsningar mellan backnejlika och praktnejlika (D. superbus).

Backnejlika Utbredning. Backnejlika är tämligen allmän från Skåne till Medelpad, mindre allmän eller tillfällig längre norrut. Den växer på torra ängsbackar, i skogsbryn och vägkanter. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Backnejlika Etymologi. Artnamnet deltoides kommer av grekiskans delta (trekantig) och syftar på kronbladens form.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Dianthus

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Wäxer på magra betesmarker, hälst wid Enebuskar, Myrstackar o. s. w. Ätes af Boskapen och Hästen. Den fägnar wäl icke näsan med sin lukt; men pryder sit ställe i Blomsterqwarter, där den widt utbreder sig, och förnöjer ögat med sine föränderlige färgor och teckning."

Ur Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius (1806)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/diant/diandel.html
Senaste uppdatering: 30 mars 2009
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg