Brödranejlika

Dianthus carthusianorum L.

Svenska synonym: chartreusenejlika

Kartusarnellik Karteuser-Nellike Munkkineilikka Karthäuser-Nelke

Beskrivning. Brödranejlika är en flerårig ört som växer i tuvor. Stjälken är upprätt, fyrkantig, ofta mörk och kan bli nästan en halv meter hög. Bladen är smala, gräslika, blanka och har sträva kanter. Brödranejlika blommar i juli-augusti med mörkt blodröda blommor som sitter i en tät huvudlik samling i toppen av stjälken. Blomsamlingen har oftast mellan fem och tio blommor, men vanligen är bara två blommor i taget utslagna. Kronbladen är nästan centimeterlånga, håriga och oregelbundet tandade i kanten. Hylsbladen är lika långa som det ofta håriga fodret.
Brödranejlika kan inte förväxlas med andra arter.

Utbredning. Brödranejlika är en odlad art som finns förvildad på Gotland, men som också påträffats tillfälligt i ett par andra landskap, till exempel på Öland. Arten hör ursprungligen hemma i de centrala och västra delarna av Europa. Första fynduppgift som förvildad är från Borlänge, Dalarna där den hittade vid Domnarvets järnverk år 1933, fyndet publicerades 1949 (Hylander 1971).

Användning. Brödranejlika odlas ibland prydnadsväxt.

Etymologi. Artnamnet carthusianorum kommer av latinets Carthusianus (en munk i kartusianerorden), egentligen från Carthusia, det vill säga Chartreuse i franska alperna och betyder 'kartusianerbrödernas [nejlika]'.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Dianthus

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/diant/diancar.html
Senaste uppdatering: 8 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg