Lapparv

Cerastium cerastoides (L.) Britton

Vetenskapliga synonym: C. lapponicum Crantz, C. trigynum Vill.

Brearve Tregriflet Hønsetarm Lumihärkki Lækjafræhyrna Starwort Mouse-ear Dreigriffeliges Hornkraut

Närbild av blomma

Beskrivning. Lapparv är en nedliggande, nästan kal ört som bara blir upp till en decimeter hög och som oftast växer i glesa mattor. Bladen är kala. Lapparv blommar i juli-augusti med vita blommor som sitter på långa körtelhåriga skaft. Stödbladen är gröna och saknar hinnkant. Blomman har ganska stora grunt tvåkluvna kronblad, som är dubbelt så långa som foderbladen. Den har oftast bara tre stift, medan övriga arter i släktet har fem stift. Fruktkapseln öppnar sig med sex tänder.
Lapparv kan förväxlas med fjällarv (C. alpinum) och snöarv (C. arcticum), men dessa har blommor med fem stift, samt fruktkapslar som öppnar sig med tio tänder.

Utbredning. Lapparv är ganska vanlig i fjälltrakterna där den växer på fuktig mark, som vid bäckar och snölegor. Första fynduppgift publicerades av Linné i Species Plantarum 1753 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet cerastoides betyder 'Cerastium-lik' och syftar på släktet arvar (Cerastium) där den numera hör hemma. Arten beskrevs ursprungligen av Linné som placerade den i släktet stjärnblommor (Stellaria) och kallade den Stellaria cerastoides.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Cerastium

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/ceras/ceracer.html
Senaste uppdatering: 3 november 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg