Spädnarv

Arenaria leptoclados (Rchb.) Guss.

Vetenskapliga synonym: A. serpyllifolia L. ssp. tenuior (Mert. & W. D. J. Koch) Arcang., A. serpyllifolia L. ssp. leptoclados (Rchb.) Nyman, A. serpyllifolia L. var. leptoclados Rchb.

Spedarve Spæd Markarve

Spädnarv Beskrivning. Spädnarv är en späd och lågväxt, ljusgrön, ettårig ört som bara blir upp till en decimeter hög. Stjälken är mycket tunn, nästan trådfin, och fint hårig. Bladen är oskaftade och spetsigt äggrunda. Spädnarv blommar från juni till augusti med små blommor som sitter i ett glest knippe. Foderbladen är spetsiga och upp till tre millimeter långa. Kronbladen är vita och kortare än foderbladen. Fruktkapslarna är konformade, ungefär dubbelt så långa som breda, med smal bas och raka sidor.
Spädnarv kan förväxlas med sandnarv (A. serpyllifolia) och betraktas ibland som en underart av denna. Sandnarv är mörkare grön och kraftigare, har foderblad som är över tre millimeter långa, samt päronformade kapslar med bred bas och insvängda kanter.

Utbredning. Spädnarv förekommer sällsynt i södra Sverige, men utbredningen är ofullständigt känd. Den växer på öppen, sandig mark. Första fynduppgift är från Skåne och publicerades 1899 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet leptoclados betyder 'med smala grenar' och kommer av grekiskans lepto- (smal) och klados (gren) och.

Familj: Caryophyllaceae
Släkte: Arenaria

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caryophylla/arena/arenlep.html
Senaste uppdatering: 2 november 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg