Parkolvon

Viburnum lantana L.

Filtkrossved Pibe-Kvalkved Villaheisi Wayfaring-tree Wolliger Schneeball

Parkolvon Beskrivning. Parkolvon är en medelstor, lövfällande buske med filtludna grenar och kvistar, gulvita blommor och svarta bärlika frukter. Bladen är motsatta, enkla, brett elliptiska och fint vasstandade i kanten, de är mörkgröna på ovansidan medan undersidan är filthårig och gråaktig. Parkolvon blommar i juni-juli med blommor som sitter i något välvda kvastlika knippen. De gulvita blommorna är alla tvåkönade och trattlika medan särskilda skyltande, könlösa blommor saknas. Frukten hos parkolvon är en mörkröd, slutligen svart, bärlik stenfrukt.
Närbild av blommor hos parkolvon Den inhemska arten olvon (V. opulus) skiljs genom tredelat handflikiga blad, kala kvistar, blomställningar med stora könlösa kantblommor och klarröda frukter.

Parkolvon

Utbredning. Parkolvon härstammar från Syd- och Mellaneuropa och är en i Sverige ursprungligen odlad art som förvildats på olika håll. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne, på stranden mellan Eskilstorp och Vellinge. Den hittades av Nils Dahlbeck och fyndet publicerades av Gunnarsson 1942 i Vellingeortens flora (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet lantana kommer av latinets lentare (böja).

Familj: Caprifoliaceae
Släkte: Viburnum

Giftig
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/vibur/vibulan.html
Senaste uppdatering: 19 mars 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg