Skärmtry

Lonicera involucrata (Richardson) Banks ex Spreng.

Vetenskapliga synonym: Lonicera ledebourii Eschsch.

Californisk Gedeblad Kehtokuusama Californian Honeysuckle

Skärmtry Beskrivning. Skärmtry är en lövfällande buske med stora motsatta blad, gula blommor, stora purpurfärgade stödblad och svarta bär. De äggrunda till elliptiska bladen är oftast kala, men kan som unga vara något håriga. Blommorna sitter parvis och är omgivna av ett par stora stödblad som först är gröna men som senare blir röda och tillväxer i storlek. Stödbladen är ofta tillbakaböjda men hos flera i odling förekommande sorter är de inte tillbakaböjda. Skärmtry blommar i maj-juni. Blommorna är rörformade med ett kort kronbräm, de är gula, ofta något rödaktiga, och glandelhåriga. Bären är som mogna glänsande svarta och omges då av de mörka stödbladen. Skärmtry De två vilda buskformade arterna i släktet, skogstry (L. xylosteum) och blåtry (L. caerulea), saknar förstorade stödblad i blomställningen och har röda eller blåsvarta bär.

Utbredning. Skärmtry är en odlad art som är härdig ända upp i mellersta Sverige. Den hör ursprungligen hemma i västra Nordamerika och introducerades som prydnadsbuske i Europa omkring 1820. I Sverige förekommer den sällsynt förvildad i fuktiga lundar, parker och skogsbryn. Skärmtry Första fynduppgift som förvildad är från Överjärna, Södermanland den 17 juni 1965, fyndet publicerades år 1981 i Svensk Botanisk Tidskrift.

Etymologi. Artnamnet involucrata kommer av latinets involucrum (svepe) och betyder 'med svepe', vilket syftar på de skärmlika stödbladen.

Familj: Caprifoliaceae
Släkte: Lonicera

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/lonic/loniinv.html
Senaste uppdatering: 11 juli 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg