Dikeslånke

Callitriche stagnalis Scop.

Dikevasshår Storfrugtet Vandstjerne Lähdevesitähti Laugabrúða Common Water-starwort

Dikeslånke Beskrivning. Dikeslånke är en liten, ofta ettårig, ljusgrön ört med nedliggande eller i vatten nedsänkta stjälkar. Bladen är spatellika med tvärt avsmalnande bladskaft och en bred rundad spets. I spetsen av skotten bildar bladen ofta en rosett av fem eller sex blad. Blommorna är enkönade och mycket oansenliga. Frukterna sitter i bladvecken och är nästan cirkelrunda, med bågböjda, utstående stift och en bred vingkant längs hela fruktens kant.
Dikeslånke Dikeslånke liknar flera andra arter i släktet och vattenlevande exemplar kan vara svåra att identifiera utan frukter. Landformerna känns igen på de breda spatelformiga bladen, som skiljer sig från de andra arternas mer jämnbreda blad. I frukt känns arten lättast igen på frukternas breda vingkant.

Dikeslånke

Utbredning. Dikeslånke är ganska vanlig i södra Sverige, men förekommer sparsamt norrut till Gästrikland. Den växer på tidvis blöta ställen, som i skogskärr, diken och på naken fuktig jord vid stränder och dammar. Första fynduppgift är från Östergötland och publicerades år 1838 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet stagnalis betyder 'växer i vattenpölar'.

Familj: Callitrichaceae
Släkte: Callitriche

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/callitricha/calli/callsta.html
Senaste uppdatering: 14 september 1999
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg