Vårskärvfrö

Thlaspi perfoliatum L.

Hjertebladet Pengeurt Rikkataskuruoho Perfoliate Penny-cress Stengelumfassendes Hellerkraut

Vårskärvfrö

Beskrivning. Vårskärvfrö är en ettårig, blågrön ört med upprätt stjälk som kan bli upp till två decimeter hög. Stjälkbladen har en bred hjärtlik bas som är tydligt stjälkomfattande. Vårskärvfrö blommar från april till juni med små vita blommor som har ljusgula ståndarknappar. Fruktskidorna är hjärtformade, ungefär lika långa som breda, med en vid urnupning och mycket kort kvarsittande stift. Fruktställningen är ganska kort.
Vårskärvfrö kan förväxlas med Vårskärvfrö backskärvfrö (T. caerulescens), men den senare är två- till flerårig med en kvarsittande bladrosett, har ståndarknappar som med tiden blir mörkt svartvioletta, samt en lång fruktställning med långsmalt hjärtformade skidor som är ungefär dubbelt så långa som breda. Den tredje arten i släktet, penningört (T. arvense), har stora och plattade frukter som är nästan helt runda i omkrets.

Utbredning. Vårskärvfrö förekommer i flera sydsvenska landskap, men är ganska ovanlig överallt utom på Vårskärvfrö Öland och Gotland. Den växer på torr kalkhaltig mark, till exempel på torrbackar och berghällar, men även i åkrar. Första fynduppgift är från Borgholm, Öland och publicerades 1824 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet perfoliatum betyder 'med stjälkomfattande blad'.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Thlaspi

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/thlas/thlaper.html
Senaste uppdatering: 31 oktober 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg