Penningört

Thlaspi arvense L.

Svenska synonym: penninggräs, punggräs, skillingar, skärvfrö

Pengeurt Almindelig Pengeurt Peltotaskuruoho Peningakál Field Penny-cress Acker-Hellerkraut

Penningört, fruktskidor Beskrivning. Penningört är en ettårig ört som kan bli upp till en halv meter hög. Stjälkarna är upprätta, ofta greniga, och har strödda blad, bladrosett saknas. Bladen är ljusgröna, äggrunda till avlånga, stjälkomfattande och har helbräddad eller glest tandad kant. Penningört blommar från maj till oktober med små vita blommor. Blommornas kronblad är bara tre till fyra millimeter långa och ståndarknapparna är gula. Penningört Fruktskidorna är stora, ofta över en centimeter långa, platta och runda med urnupen spets och breda vingkanter runt om. Växten har en skarp lukt då den bryts eller krossas.
Penningört Penningört är lätt att känna igen på de stora, runda och plattade fruktskidorna. De andra arterna i släktet, backskärvfrö (T. caerulescens) och vårskärvfrö (T. perfoliatum), är grågröna, samt har mindre, mer hjärtformade frukter med smala vingkanter.

Penningört Utbredning. Penningört är vanlig i hela landet utom i fjälltrakterna. Den är ett ogräs som oftast växer på åkrar eller ruderatmark. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet arvense kommer av latinets arvum (åker) och syftar på att den ofta växer i åkrar.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Thlaspi

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"...nästan kretsrunda (nedtill obetydligt smalare), 12-16-fröiga, smalt-urnupna, bredt kantade skidor, hvilka äro stora som ören och liknats vid slantar, hvadan växtens svenska benämningar Penninggräs, Punggräs, Skillingar (Skåne)."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1997

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/thlas/thlaarv.html
Senaste uppdatering: 22 februari 2010
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg