Styvsenap

Sisymbrium strictissimum L.

Stivsennep Jäykkäpernaruoho Perennial Rocket Steife Rauke

Styvsenap Beskrivning. Styvsenap är en ofta mycket storväxt, flerårig ört med jordstam. Stjälken är styvt upprätt, sparsamt grenig, kal eller gleshårig och kan bli mer än en meter hög. Bladen är enkla, lansettlika och spetsiga, decimeterlånga med hel eller tandad bladkant. Styvsenap blommar i juli-augusti, blomställningen är bred och blommorna ganska stora med klargula kronblad som är tydligt längre än fodret. Fruktskidorna är utspärrade, långsmala, upp till tio centimeter långa och två millimeter breda. Skiljeväggen är mer eller mindre genomskinlig. Stiftet är kort, omkring en halv millimeter.
Styvsenap Styvsenap liknar inte någon av de andra arterna i släktet hamnsenaper (Sisymbrium). De enkla bladen och de klargula blommorna gör att den mest påminner om en jättestor åkerkårel (Erysimum cheiranthoides), denna är dock ettårig med späd rot och oftast stjärnhårig.

Styvsenap

Utbredning. Styvsenap är sällsynt men förekommer naturaliserad i flera landskap i södra Sverige, till exempel i Stockholmstrakten. Den växer på kulturmark, på banvallar, i vägkanter och vid bebyggelse. Arten hör ursprungligen hemma i Centraleuropa. Första fynduppgift är från Solna, Uppland och publicerades 1937 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet strictissimum kommer av latinets strictus (rak) och betyder 'den rakaste', vilket syftar på den höga, styvt upprätta stjälken.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Sisymbrium

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/sisym/sisystr.html
Senaste uppdatering: 4 augusti 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg