Borstsenap

Sisymbrium loeselii L.

Stridsennep Stivhåret Vejsennep Karvapernaruoho False London-rocket Loesels Rauke

Borstsenap Beskrivning. Borstsenap är en ettårig ört som kan bli upp till åtta decimeter hög. Stjälken är upprätt, sparsamt grenig och styvt borsthårig med något nedåtriktade hår. Bladen är parflikiga med grova flikar och stor trekantig ändflik, de sitter strödda på stjälken och ofta finns också en bladrosett nedtill. Borstsenap Borstsenap blommar i juni-juli, blommorna är centimeterbreda och har blekgula kronblad. Blomställningen är mångblommig och de unga skidorna når inte högre än blommorna. Fruktskidorna blir upp till fem centimeter långa och sitter utspärrade på relativt långa skaft som är tydligt tunnare än skidan. Fruktens skiljevägg är tunn och genomskinlig. Stiftet är omkring en millimeter långt.
Borstsenap Borstsenap känns lättast igen på sin styvhåriga stjälk, stora blekgula blommor och tunna skidskaft. Den kan förväxlas med hamnsenap (S. altissimum), men hos den senare är bladflikarna smala och skidorna ungefär lika tjocka som sitt skaft. Borstsenap liknar annars mest den sällsynta tillfälligt förekommande arten donausenap (S. austriacum) som har kal stjälk, blad med fler bladflikar och ogenomskinlig mellanvägg i frukterna.

Borstsenap, stjälk Utbredning. Borstsenap är sällsynt och förekommer ofta tillfälligt. Den kan dock på en del platser, till exempel kring Stockholm, vara mer regelbunden. Arten växer på grusiga ställen, i hamnar, på bangårdar, vid sopstationer och på annan ruderatmark. Första fynduppgift är från Stockholm och publicerades år 1848 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet loeselii hedrar den tyske botanisten Johannes Loeselius (1607-1655).

Familj: Brassicaceae
Släkte: Sisymbrium

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/sisym/sisyloe.html
Senaste uppdatering: 8 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg