Judaspenningar

Lunaria annua L.

Svenska synonym: Judas silverpenningar, månviol, vanlig månviol

Judaspengar Judaspenge Kuuruoho Honesty Einjähriges Silberblatt

Judaspenningar Beskrivning. Judaspenningar är en storväxt, ett- eller tvåårig, hårig ört med stora hjärtlika blad, violetta blommor och stora platta fruktskidor. Stjälkarna är upprätta och kan bli upp till en meter höga. Bladen är spetsigt hjärtlika, de övre bladen är oskaftade och de nedre är skaftade. Judaspenningar blommar i maj-juni med svagt väldoftande blommor som är omkring två centimeter breda. Foderbladen är upprätta och kronbladen är violetta till rödvioletta eller sällan vita. Fruktskidorna är platta och brett elliptiska. Frukternas hinnartade och silverglänsande skiljevägg sitter kvar långt efter det att frukten öppnats och släppt sina frön.
Judaspenningar Den andra arten i släktet, månviol (L. rediviva), har alla blad skaftade, blekare väldoftande blommor, samt spetsigt elliptiska fruktskidor.

Utbredning. Judaspenningar är en odlad art som ibland kan påträffas förvildad. Första fynduppgift som förvildad är från Skåne och publicerades 1870 (Hylander 1971).

Närbild av blommor

Användning. Judaspenningar odlas som rabattväxt eller som eternell. De särpräglade fruktskidorna får sitt dekorativa utseende efter det att fruktväggen lossnat och frigjort den hinnartade skiljeväggen.

Etymologi. Artnamnet annua kommer av latinets annus (år) och betyder ettårig. Det svenska namnet kommer av fruktskidornas utseende som när de mognat och väggarna lossnat har kvar den silverglänsande skiljeväggen under lång tid. Arten kallas ibland också månviol, ett namn som dock hör till den vildväxande arten Lunaria rediviva.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Lunaria

Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Man har den i Trägårdar för blommornes skull, som luckta angenämt mot aftonen. Den sår sig gärna sjelf, och är twåårig."

Ur Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ av A. J. Retzius (1806)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/lunar/lunaann.html
Senaste uppdatering: 31 oktober 2004
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg