Fältkrassing

Lepidium campestre (L.) R. Br.

Svenska synonym: fältkrasse, Kung Salomos ljusstake

Markkarse Salomons Lysestage Kenttäkrassi Garðableikja Field Pepperwort Feld-Kresse

Fältkrassing Beskrivning. Fältkrassing är en ett- eller tvåårig ört med oansenliga blommor och mjuka, gråaktigt håriga blad. Stjälken är upprätt, upp till fem decimeter hög, och vanligen kandelaberlikt grenad upptill. Bladen är lansettlika, halvt stjälkomfattande med pillik bladbas, bladkanten är glest tandad. De nedre rosettbladen är parflikiga och vissnar bort tidigt. Fältkrassing, fruktskida Fältkrassing blommar i juni-juli med små vita blommor. Ståndarknapparna är gula. Fruktskidorna är kupigt elliptiska, brett skedlika och vingkantade med smal kant nertill och bred upptill, i spetsen med en liten inskärning. Skidans yta är täckt av små blåsor. Stiftet är mycket kort och når knappt upp ur inskärningen på frukten. Fruktskaften är rakt utstående.
Fältkrassing Av arterna i släktet krassingar (Lepidium) är det bara fältkrassing och vallkrassing (L. heterophyllum) som har blad med stjälkomfattande pillik bas. Den sistnämnda skiljs genom att vara flerårig och ha violetta ståndarknappar, samt släta fruktskidor med längre stift som är tydligt utskjutande ur fruktskidans inskärning.

Fältkrassing, blommor Utbredning. Fältkrassing förekommer sällsynt i södra och mellersta Sverige upp till Gästrikland. Den växer på kulturpåverkad mark, till exempel i vägkanter och på banvallar. Första fynduppgift är från Lund, Skåne och publicerades redan år 1662 (Nordstedt 1920).

Fältkrassing, bladbas Etymologi. Artnamnet campestre kommer av latinets campus (fält) och betyder 'som växer på fält'.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Lepidium

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Stjelken är stadig och vanligen delad upptill (temligen regelbundet) i armlikt uppstående, nästan lika höga blomgrenar (Upl. K. Salomos ljusstake); mera sällan är den enkel."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/lepid/lepicam.html
Senaste uppdatering: 25 juni 2012
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg