Hesperis

Hesperis matronalis L.

Svenska synonym: aftonviol, trädgårdsnattviol

Dagfiol Vellugtende Aftenstjerne Illakko Dagstjarna Dame's-violet Nachtviole

Hesperis Beskrivning. Hesperis är en två- till flerårig ört med väldoftande blommor som sitter i klaselika kvastar. Stjälken är upprätt, upp till nästan en meter hög, och har strödda, spetsigt äggrunda blad som vanligen är tandade i kanten. Hesperis blommar från juni till augusti. Blommorna är violetta, rosa eller vita och har ett tvåflikigt märke. De är väldoftande men luktar mest om kvällen och natten. Fruktskidorna är utstående, långsmala, trinda med kort spröt.
Hesperis kan knappast förväxlas med andra arter. Den andra arten i släktet, sorgört (H. tristis), har helbräddade blad och gulaktiga blommor med violetta ådror.

Utbredning. Hesperis är en ursprungligen odlad art som ofta förekommer naturaliserad i södra och mellersta Sverige, vanligen i närheten av bebyggelse. Första fynduppgift som förvildad publicerades av Liljeblad i Utkast till en svensk flora 1798, arten finns dock omnämnd redan under 1600-talet (Nordstedt 1920).

Användning. Odlas som prydnadsväxt i trädgårdar.

Etymologi. Artnamnet matronalis kommer av latinets matrona (kvinna). Arten har tidigare kallats trädgårdsnattviol eller ibland bara nattviol, det sistnämnda har i äldre litteratur också använts på sorgört (H. tristis), men är numera namn på orkidén Platanthera bifolia från släktet nattvioler (Platanthera).

Familj: Brassicaceae
Släkte: Hesperis

Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/hespe/hespmat.html
Senaste uppdatering: 9 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg