Bergkårel

Erysimum hieraciifolium L.

Vetenskapliga synonym: Erysimum virgatum auct.
Svenska synonym: berggyllen

Berggull Rank Hjørneklap Rantaukonnauris Aronsvöndur Steifer Schöterich

Bergkårel Beskrivning. Bergkårel är en tvåårig, stjärnhårig ört med styvt upprätt stjälk som kan bli upp till en meter hög. Stjälkarna är vanligen ogrenade och mångbladiga, bladen är lansettlika och helbräddade eller bukttandade. Bergkårel blommar i juni-juli, blommorna sitter i en kvastlik klase och har blomskaft som är ungefär lika långa som foderbladen. De gula kronbladen är omkring åtta millimeter långa. Fruktskaften är korta, upprätta och de långsmala fruktskidorna sitter nästan tryckta mot stjälken. Skidorna är fyrkantiga och har en kort stiftrest.
Bergkårel kan med sina gula blommor och långsmala, tilltryckta skidor knappast förväxlas med andra arter. Den andra arten i Bergkårel släktet, åkerkårel (E. cheiranthoides), är vanligen ettårig och har mindre blommor, längre blomskaft och utåtriktade fruktskidor.

Utbredning. Bergkårel förekommer sparsamt i hela landet. Den växer på torra marker, i skogsbryn, berg och backar men även på ruderatmark. Bergkårel Första fynduppgift är från Spjutsö i Blekinge och publicerades av Fuiren 1662 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet hieraciifolium kommer av Hieracium som är det vetenskapliga namnet på släktet hökfibblor och folium (blad), namnet betyder 'med blad som liknar hökfibblornas'.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Erysimum

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/erysi/eryshie.html
Senaste uppdatering: 25 mars 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg