Nagelört

Erophila verna (L.) Chevall.

Vetenskapliga synonym: Draba verna L., Erophila duplex Winge
Svenska synonym: rågblomma, vårrågblomma, vårälskling

Vårrublom Vår-Gæslingblomst Kevätkynsimö Vorperla Common Whitlowgrass Hungerblümchen

Nagelört

Beskrivning. Nagelört är liten ettårig ört som sällan uppmärksammas trots att den blommar så tidigt och ofta växer i stora mängder. Den blir vanligen bara ett par centimeter hög och har bladen samlade i en liten rosett vid marken. Stjälken är upprätt och saknar blad, rosettbladen är små, omkring en centimeter långa, och har helbräddad kant. Blomningen kan börja redan vid snösmältningen, men sker oftast i april-maj. Blommorna är vita med djupt tvåflikiga kronblad. Fruktskidorna är elliptiska, plattade och sitter på ganska långa skaft. Nagelört Efter frösättningen vissnar växten, men de torra resterna kan stå kvar under lång tid.
Nagelört är mycket lik arterna i släktet drabor (Draba) och beskrevs ursprungligen av Linné som en art i det släktet. Draborna skiljs genom att de har hela kronblad.

Blomma av nagelört

Utbredning. Nagelört förekommer ända upp till Jämtland, men är bara vanlig upp till Uppland. Den växer ofta i stora bestånd i öppna marker, till exempel på torrbackar, berghällar och i vägkanter. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920).

Nagelört

Etymologi. Artnamnet verna kommer av latinets ver (vår) och syftar på blomningstiden. Namnet rågblomma eller vårrågblomma kommer av att den genom sin blomning visade att det var dags att så råg (Secale cereale).

Familj: Brassicaceae
Släkte: Erophila

Norden
Norra halvklotet
Blomningstid
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Vårälsklingen utvecklas så bittida om våren att icke många utom botanisten komma att skåda den lilla växtens tidigaste blomning."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 2012

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/eroph/eropver.html
Senaste uppdatering: 7 mars 2012
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg