Mursenap

Diplotaxis muralis (L.) DC.

Vetenskapliga synonym: Brassica muralis (L.) Huds., Sisymbrium murale L.

Mursennep Mursennep Pikkuhietasinappi Annual Wall-rocket Mauer-Doppelsame

Mursenap Beskrivning. Mursenap är en ett- eller tvåårig ört med gula blommor och oftast helt bladlösa stjälkar som vanligen är grenade från basen. Stjälken kan bli upp till fem decimeter hög. Bladen är grunt parflikade till bukttandade och sitter samlade i en basal bladrosett. Mursenap blommar från juli till september. Kronbladen är gula och sex till sju millimeter långa. Fruktskidorna är långsmala och ungefär dubbelt så långa som fruktskaftet. Skidorna sitter i direkt anslutning till skaftet och har inget sterilt parti (karpofor) däremellan. Fröna sitter i två rader i varje rum.
Mursenap Den andra arten i släktet, sandsenap (D. tenuifolia), är flerårig, har strödda blad på stjälken, ofta större blommor, samt fruktskaft som är lika långt som frukten. Denna art har dessutom ett förlängt, sterilt parti mellan skidan och skaftet.

Mursenap Utbredning. Mursenap är ganska vanlig i Skåne, men förekommer sällsynt eller tillfälligt även i andra landskap i Sydsverige. Den växer på murar och ruderatmark, men även på havsstränder. Arten hör ursprungligen hemma i södra och mellersta Europa. Mursenap, fruktskidor Första fynduppgift är från Gävle, Gästrikland och publicerades år 1846 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet muralis kommer av latinets murus (mur) och betyder 'växer på murar'.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Diplotaxis

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/diplo/diplmur.html
Senaste uppdatering: 25 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg