Bergbräsma

Cardamine hirsuta L.

Svenska synonym: bergsbräsma

Rosettkarse Roset-Springklap Mäkilitukka Lambaklukka Hairy Bitter-cress Garten-Schaumkraut

Bergbräsma

Beskrivning. Bergbräsma är en ofta ettårig ört som kan bli upp till tre decimeter hög. Stjälken är upprätt och har en bladrosett vid basen. Bladen är parbladiga, rosettbladen har upp till sju par småblad och de ett till tre stjälkbladen har vanligen bara upp till fyra par småblad. Småbladen är breda, hela eller grunt bukttandade. Bladkanterna och bladskaften är vanligen håriga. Bergbräsma blommar från maj till juli med små vita blommor. Blommorna har upprätta, omkring tre millimeter långa kronblad, vilka ibland saknas helt, och vanligen bara fyra ståndare. Fruktskidorna är långsmala och sitter mer eller mindre tryckta mot stjälken.
Bergbräsma Bergbräsma känns igen på de små blommorna, de fåtaliga stjälkbladen och de tilltryckta skidorna. Den kan förväxlas med skogsbräsma (C. flexuosa), men den senare har utstående skidor och fler stjälkblad.

Bergbräsma Utbredning. Bergbräsma förekommer i södra och mellersta Sverige, den är tämligen allmän vid kusten men annars sällsynt. Arten växer i skogsbryn, berg och backar. Första fynduppgift är från Göteborg och publicerades av Bromelius år 1694 (Nordstedt 1920).

Bergbräsma Etymologi. Artnamnet hirsuta kommer av latinets hirsutus (raggig, strävhårig) och syftar på hårigheten.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Cardamine

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/carda/cardhir.html
Senaste uppdatering: 8 juli 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg