Skogsbräsma

Cardamine flexuosa With.

Vetenskapliga synonym: C. sylvatica Link

Skogkarse Skov-Springklap Metsälitukka Wavy Bitter-cress Wald-Schaumkraut

Skogsbräsma Beskrivning. Skogsbräsma är en tämligen lågväxt, vanligen flerårig ört. Stjälken är oftast två till tre decimeter hög och mer eller mindre sicksackböjd. Den är kal upptill och gleshårig nedtill, med tre till sju strödda stjälkblad samt en basal bladrosett. Bladen är parbladiga med två till fyra par ganska breda och runda småblad. Skogsbräsma Skogsbräsma blommar i juni, blommorna är små och har tre millimeter långa, vita kronblad. Fruktskidorna sitter på utstående eller snett uppåtriktade skaft och är upp till tre centimeter långa och en millimeter breda.
Skogsbräsma liknar mest bergbräsma (C. hirsuta), den senare är dock ettårig och skiljs genom uppåtriktade frukter, samt bara två eller tre stjälkblad.

Skogsbräsma Utbredning. Skogsbräsma är sällsynt men har en vid utbredning och förekommer från Skåne till Lule Lappmark. Den växer i fuktig skogsmark, mest vid källdrag på kalkrik mark. Första fynduppgift är från Åreskutan i Jämtland och publicerades år 1814 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet flexuosa kommer av latinets flexus (böjning) och betyder 'med många böjar', vilket syftar på den ofta sicksackböjda stjälken.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Cardamine

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/carda/cardfle.html
Senaste uppdatering: 26 juni 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg