Fjällbräsma

Cardamine bellidifolia L.

Høgfjellskarse Fjeldkarse Tunturilitukka Jöklaklukka Alpine Bitter-cress

Fjällbräsma

Beskrivning. Fjällbräsma är en mycket liten, flerårig, kal ört som bara blir ett par centimeter hög. Stjälken är upprätt och har ibland ett stjälkblad, rosettbladen är små och långskaftade med äggrund, helbräddad bladskiva. Fjällbräsma blommar i juli-augusti, blommorna är vita och kronbladen är omkring en halv centimeter långa. Fruktskidorna är upprätta, långa och smala, flera gånger längre än breda.
Fjällbräsma påminner mest om en draba (Draba) när den blommar, men draborna är håriga, har andra blad och skiljs lätt när de gått i frukt genom sina korta plattade skidor.

Fjällbräsma

Utbredning. Fjällbräsma förekommer tämligen allmänt i fjälltrakterna, från Dalarna till Torne Lappmark. Den växer på grusmark, på klippor, bland block och i andra liknande miljöer uppe på kalfjället. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades av Linné år 1737 i Flora Lapponica (Nordstedt 1920).

Fjällbräsma

Etymologi. Artnamnet bellidifolia betyder 'med blad som hos Bellis', namnet kommer av Bellis, som är det vetenskapliga namnet på släktet tusenskönor, och folium (blad).

Familj: Brassicaceae
Släkte: Cardamine

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Bladen samlade vid roten, alldeles äggrunda och helbräddade, mycket små, med bladskaften tre gånger längre än bladskifvan...
...Stjälken mycket kort, knappt högre än bladen, bärande skidor, som i förhållande till hela växten äro mycket långa."

Ur Flora Lapponica av Carl von Linné (1737), i svensk översättning av T. M. Fries (1905)

© Naturhistoriska riksmuseet 1996

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/carda/cardbel.html
Senaste uppdatering: 7 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg