Bäckbräsma

Cardamine amara L.

Bekkekarse Vandkarse Purolitukka Large Bitter-cress Bitteres Schaumkraut

Bäckbräsma Beskrivning. Bäckbräsma är en flerårig ört med krypande jordstam. Stjälken är upprätt, upp till knappt en halv meter hög, och har strödda blad men saknar bladrosett. Bladen är skaftade och har två till fyra par småblad som är breda och grovt tandade. Bäckbräsma blommar i maj-juli med stora blommor. Kronbladen är utbredda, rent vita och nästan en centimeter långa. Ståndarknapparna är lila till purpurröda. Fruktskidorna är snett uppåtriktade och två till fyra centimeter långa.
Bäckbräsma Bäckbräsma liknar ängsbräsma (C. pratensis), men den senare har vanligen en bladrosett vid basen av stjälken, samt blommor med gula ståndarknappar.

Bäckbräsma Utbredning. Bäckbräsma förekommer sparsamt i södra och mellersta Sverige, norrut till Jämtland. Den växer på fuktig mark i skogskärr och skogsbäckar, gärna vid källflöden. Första fynduppgift är från Skåne och publicerades av Leche år 1744 (Nordstedt 1920).

Bäckbräsma Användning. Enligt Nyman (1867) kan bäckbräsmans blad användas som sallat.

Etymologi. Artnamnet amara är latin och betyder bitter, besk, vilket syftar på smaken hos bladen.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Cardamine

Norden
Norra halvklotet
Bildgalleri

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser


"Bäckbräsman är en ganska sällskaplig ört, som gerna, såsom namnet antyder, kantar bäckarne med sina hvita blommor. Dessa luta under regnväder och om natten liksom Ängsbräsmans. - Bäckbräsmans örtstånd kan också nyttjas som sallat."

Ur Utkast till svenska växternas naturhistoria I av C. F. Nyman (1867)

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/carda/cardama.html
Senaste uppdatering: 29 juni 2009
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg