Oljedådra

Camelina sativa (L.) Crantz

Svenska synonym: dådra

Oljedodre Sæd-Dodder Ruistankio Gold-of-pleasure Saat-Leindotter

Oljedådra, fruktskidor Beskrivning. Oljedådra är en medelstor, ettårig ört. Den är grågrön och glest hårig med små stjärnhår, men saknar nästan helt enkla ogrenade hår. Bladen är smalt elliptiska med pillik stjälkomfattande bas. Oljedådra blommar i juli-augusti, blommorna är små och har fem millimeter långa ljusgula kronblad. Fruktskidorna är päronformade, sju till nio millimeter långa, med ganska hård vägg, de är rundade till svagt plattade med liten kantlist och en tydlig lång mittnerv. Stiftet är långt, omkring en fjärdedel av skidans längd. Fröna är omkring två millimeter långa.
Oljedådra är mycket lik arterna sanddådra (C. microcarpa) och lindådra (C. alyssum) och de tre betraktas ofta som underarter av en och samma art. Oljedådra känns igen på de stora och hårdväggiga frukterna, de stora fröna, samt att behåringen nästan enbart består av stjärnhår.

Utbredning. Oljedådra är sällsynt och påträffas numera endast tillfälligt på ruderatmark. Första fynduppgift. Oljedådra omtalas redan av Linné, men uppgifterna är osäkra då alla de svenska arterna förr betraktades som en art (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet sativa betyder odlad.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Camelina

Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1999

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/camel/camesat.html
Senaste uppdatering: 16 oktober 2008
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg