Strandgyllen

Barbarea stricta Andrz.

Stakekarse Rank Vinterkarse Rantakanankaali Small-flowered Winter-cress Steifes Barbarakraut

Strandgyllen Beskrivning. Strandgyllen är en två- eller flerårig ört med upprätt, kantig stjälk som kan bli upp till åtta decimeter hög. Rosettbladen är skaftade och parflikiga med upp till tre par bladflikar och en stor ändflik. Stjälkbladen är oskaftade och har bladöron vid basen, de övre bladen är hela, tandade eller grunt parflikiga. Strandgyllen blommar vanligen i juni och blommorna sitter samlade i en tät kvast. De ljust gula kronbladen är bara något längre än foderbladen. Fruktskidorna är långsmala, fyrkantiga och tätt tryckta mot stjälken.
Strandgyllen Strandgyllen kan förväxlas med sommargyllen (B. vulgaris), men den senare har klargula kronblad som är dubbelt så långa som fodret, utåtriktade fruktskidor och rosettblad som vanligen har fler bladflikar. En tredje art, mellangyllen (B. intermedia), skiljs genom att även de övre stjälkbladen är parbladiga eller djupt parflikiga.

Strandgyllen

Utbredning. Strandgyllen är ganska vanlig i hela landet, den växer på fuktig mark, vid stränder och åar. Första fynduppgift är från Lappland och publicerades av Linné år 1737 (Nordstedt 1920).

Etymologi. Artnamnet stricta betyder rak.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Barbarea

Norden
Norra halvklotet

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/barba/barbstri.html
Senaste uppdatering: 7 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg