Gotlandstrav

Arabis planisiliqua (Pers.) Rchb.

Vetenskapliga synonym: A. gerardii Besser ex W. D. J. Koch

Gotlandsskrinneblom Tætbladet Kalkkarse Flackschotige Gänsekresse

Gotlandstrav Beskrivning. Gotlandstrav är en ofta högväxt, stramt upprätt, tvåårig ört som kan bli upp till åtta decimeter hög. Stjälken är kal upptill men är nedtill försedd med små grenade hår. Bladen är nästan kala, eller med små grenade hår, de sitter dels samlade i rosett vid basen, men också utmed stjälken. Stjälkbladen är talrika, tandade i kanten och har en pillik, tydligt stjälkomfattande bas. Gotlandstrav blommar i maj med vita blommor som sitter i en mångblommig och ganska tät klase. Kronbladen är upprätta och omkring fem millimeter långa. Fruktskidorna är också upprätta, fyra till fem centimeter långa men endast en millimeter breda, de har en platt vågig yta utan tydliga nerver och förefaller vara insnörda mellan fröna. De mogna fröna är vingkantade i spetsen. I Sverige är arten representerad endast av underarten nemorensis (Wolf ex Hoffm.) Soják.
Gotlandstrav Gotlandstrav är lik lundtrav (A. hirsuta), men den senare är en vanligen lägre, flerårig ört med även upptill hårig stjälk, samt blad som har rundad och endast något stjälkomfattande bas. Den har också en mörkare färg på bladen än gotlandstrav.

Utbredning. I Sverige är gotlandstrav endast känd från Gotland, där den förekommer mycket sällsynt i kalkrika kärr och diken. Arten återupptäcktes 1989 efter att ha ansetts försvunnen ur den svenska floran, innan dess hade den inte setts sedan 1924 och dess försvinnande sattes i samband med att utdikningen av de gotländska myrarna upphörde. Första fynduppgift är från Akebäcks myr på Gotland och publicerades 1849 (Hylander 1971).

Etymologi. Artnamnet planisiliqua betyder 'med platt skida'.

Familj: Brassicaceae
Släkte: Arabis

Norden
Norra halvklotet
Fridlyst

I Riksmuseets samlingar

Innehållsförteckning

Referenser

© Naturhistoriska riksmuseet 1998

http://linnaeus.nrm.se/flora/brassica/arabi/arabpla.html
Senaste uppdatering: 7 mars 2000
Ansvarig för denna sida: Arne Anderberg